
گروه فرهنگی «سراج24»: شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ عنوانی که گاه آدمی را به یاد بزرگ ترین نهاد سیاستگذار فرهنگی کشور می گذارد و گاه حیران از خاموشی های بسیار اتاق فکر آن میسازد! و این دو پهلو بودن ماجرا، راهی برای تفسیر، تحلیل و تامل عملکرد نهادی می گذارد که در بهار خجسته انقلاب و در روزهای گل و سوسن و یاسمن به دنبال رساندن عطر خوش نواز انقلاب اسلامی به مشام جانان ارادتمند این حکومت بود. اگر چه در اولین روزهای شکل گیری این شورا، تمرکز بر تطهیر نهادها و مراکز فرهنگی از وجود طاغوت فکران رژیم پهلوی رخ نمایانده بود تا در صدد قالب گذاری تفکرنهاد متولیان و دست اندرکاران فرهنگی باشد، اما از روزهای نشر افکار اسلامی در بدنه حرکتی نهادهای فرهنگی تا تجلی یافتن شعار عظیم انقلاب اسلامی و مقابله با تابلوهای جهت دار منحرف، دست هایی دور افتاده باقی مانده است و این برای نهادی چنین گسترده و حیاتی در کشور جای نقد باقی می گذارد؛ نقدی درون گفتمانی که ریشه در ارادت و علاقه به این شورا و ارزش های نهفته در حکومتی اسلامی دارد.
از فرمان خمینی بت شکن تا رهنمودهای ارزنده رهبری فرزانه بسیار باید دانست و شناخت تا راه و مسیر حقیقت را دریافت. راهی که از ۱۹ آذر ۱۳۶۳ با فرمان رسمی تاسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی آغاز شد و تا امروز با نگاه حکیمی گرانقدر ادامه دارد اما این مسیر پُر فراز نیاز به سربازانی دغدغه مند و استوار از فرهنگی اسلامی و دانش مدارانه خواهد داشت تا همچون نگاهبانانی هوشیار از تداخل و تقابل مسیرهای نامتقارن با چارچوب های نظام جلوگیری کنند و هدایت گر اندیشه ها در مجرایی حقیقی باشند. مردانی که باید در بزنگاه های تاریخی نقش برجسته خود را به اثبات برسانند و دلهره ارادتمندان به این نظام در خصوص نفوذ افرادی خارج از چارچوب فکری آن را به آرامشی دلنشین مبدل سازند. راهی که متاسفانه در مقاطعی با ساده انگاری متولیان امر و بی تفاوتی از جایگاهی ارزش مند در شورا همراه بوده که تنها در تدارک برگزاری جلساتی روزمره و از سر تکلیف بوده اند و حتی آن نشست ها هم در مواقعی با غایبانی همراه بوده است! این در حالی است که اگر نگاهی به اساسنامه و اهداف و آرزوهای تشکیل این شورا در روزهای آغازین انقلاب اسلامی داشته باشیم و به حجم گسترده موسسات، نهادها و شوراهای اقماری وابسته و مرتبط در زیر مجموعه آن نظر افکنیم به ارزش و سهم بسیار برجسته شورای عالی انقلاب فرهنگی پی خواهیم برد.
تصویب برخی از قوانین شبهه برانگیز و موازی کاری این شورا با نهادهای فرهنگی دیگر در کشور و فاصله ای که برای اتخاذ تصمیماتی کلان در شاکله سیاست های فرهنگی کشور دارد، موجبات انتقاداتی در خصوص این شورا خواهد شد که این مساله نه به دلیل زیر سوال بردن جایگاه و نقش گرانقدر آن بلکه در راستای شفاف سازی فعالیت ها و ایجاد ساز و کاری روشن از خروجی جلسات این نهاد تصمیم گیرنده بوده و در سلسه مطالب پیش رو در «سراج24» در صدد ارائه مسیری هموار در راستای اهداف شکل گیری و برنامه های مورد انتظار از این تشکل قانون گذار خواهیم بود و در این مسیر نیاز به استفاده از دانش کارشناسان و فعالان ارادتمند و دغدغه مند فرهنگی در نظام جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.
برای نگاهی اجمالی از آن چه می توانست وجود داشته باشد و آن چه امروز رخ داده است، نیاز به تمرکز در اهداف این شورای سیاست گذار خواهد بود که می توان مهم ترین بخش آن را تدوین نقشه مهندسی فرهنگی کشور براساس نیازهای روز و افق آینده عنوان کنیم، یعنی مهندسان فرهنگی در این شورا با اشراف نسبت به نیازهای امروز جامعه فرهنگی و بایسته های فرهنگ غنی اسلامی می بایست طراح و جهت دهنده در این حوزه باشند و با رصد مستمر تحولات در جهان و ایران به تدوین برنامه هایی توسعه بخش همت گمارند.
جذب و بهره مندی از نخبگان و تربیت و پرورش افراد خبره در حوزه های مختلف فرهنگی علمی و اجتماعی و مشارکت در تهیه و تولید محصولات فرهنگی مناسب با نگاهی اسلامی و ایرانی از جمله برنامه های دیگر شورای عالی انقلاب فرهنگی خواهد بود تا به جای نگاهی جزئی و روزمره در صدد تزریق اندیشه هایی والا در گستره فرهنگی ناب و اصیل باشند. در این خصوص جایگاه شورای انقلاب فرهنگی با کمک افراد خبره و آگاه و دغدغه مند می بایست در مسیر اعلای خود به جریان افتد تا قلب فرهنگ گرانقدر ایرانی اسلامی به شکلی منسجم و یکپارچه به طپش در آید و جدا از وجود بیانیه ها و انتخاب روزهایی برای درج در تقویم ملی کشور و بروز واکنش هایی که می تواند توسط هر نهاد دیگری هم صورت یابد، در صدد ریل گذاری قطار فرهنگی کشور در مسیری درست باشند.
در این مسیر بررسی و تحلیل الگوهای توسعه و شناخت از پیامدهای فرهنگی باید در سرلوحه جلسات اعضاء قرار گیرد و علاوه بر اثرگذاری در تصمیمات کلان فرهنگی در داخل کشور در صدد اثربخشی در توسعه فرهنگ اصیل این دیار به آن سوی مرزها برآیند و قدرت شاخص خود را با موضعگیری های به موقع در عرصه های بین المللی نشان دهند. در واقع شورای عالی انقلاب فرهنگی در تمام بخش ها و زیرمجموعه های مختلف خود باید به مثابه اتاق فکری مطمئن برای اندیشه ناب فرهنگ اسلامی و مدافع دستاوردهای عظیم انقلاب در عرصه های داخلی و خارجی به حساب آید و این مسیر نیاز به همتی والا و اندیشه هایی گرانقدر و مردانی برجسته دارد.